вторник, 29 марта 2016 г.

Առողջագիտություն


Վիտամին c

Ինչպես գիտեք վիտամիններ անհրաժեշտ է բոլոր մարդկանց և կենդանիներին:
Վիտամինները տարբեր են որոնք թվում է նաև վիտամին c -ն:
Ուրեմն անհրաժեշտ է նաև մյուս վիտամինները:
Այսօրվա մեր տեղեկությունը վերաբերվում է վիտամին c-ին:
Եվ այսպես վիտամին c-ն.................................................................

Картинки по запросу վիտամին сԿարևոր դեր է խաղում օրգանիզմում ընթացող օքսիդավերականգնման շարժընթացներում: C վիտամինի անհրաժեշտ քանակությունը (մեծահասակների համար՝ օրական 50–100 մգ, երեխաների՝ 30–70 մգ) օրգանիզմը պետք Է ստանա սննդի հետ: C վիտամինի անբավարարության սկզբնական շրջանում նկատվում են ընդհանուր թուլություն, թորշոմածություն, արագ հոգնելիություն, քնկոտություն, գլխապտույտ: Շրթունքները, ականջները, քիթը կապտում են, լնդերը՝ ուռչում, խոցոտվում և արյունահոսում, շարժվում և ընկնում են ատամները: Բանջարեղենը եփելիս C վիտամինի մոտ 1/3-ը կորչում է: Սնունդը տաքացնելիս և երկարատև պահելիս կորուստը մեծանում է: Տապակելիս աննշան է քայքայվում, իսկ թթու դնելիս պահպանվում է: C վիտամինն անկայուն է դառնում թարմ սառեցրած մրգի ու բանջարեղենի հալվելու ժամանակ, ուստի դրանք պետք է արագ օգտագործել: Խորհուրդ է տրվում գարնանը օգտագործել թարմ կանաչ սոխ և որոշ պահածոյած մթերքներ (լոլիկի մածուկ, կանաչ ոլոռ), որոնցում C վիտամինը լավ է պահպանվում:


Картинки по запросу վիտամին с
C վիտամինի առավելագույն քանակությունը (մինչև 1200 մգ) պարունակվում է մասուրում, սև հաղարջում (մինչև 200 մգ), կարմիր տաքդեղում (մինչև 250 մգ), ինչպես նաև չիչխանի հատապտուղներում, նարինջում, կիտրոնում, շատ քիչ՝ կենդանական մթերքներում: C վիտամինը լավ է լուծվում ջրում. այն ամենաանկայունն է, հեշտությամբ օքսիդանում է հատկապես բարձր ջերմաստիճանում և մետաղի (հիմնականում՝ պղնձի) առկայությամբ:

Կարծում եմ հասկանալի էր բոլորին, որ վիտամին c-ն շատ կարևոր դեր է խաղում մեր օրգանիզմում, և նրա պակասը մեկ րոպեից էլ անգամ նկատելի է մարդու հայացքից:

Զգայարաններ
Զգայարանների միջոցով մենք պահպանում ենք կապը արտաքին աշխարհի հետ: Զգայարանները հինգն են տեսողություն աչքեր, լսողություն ականջներ, հոտառություն քիթ, համ լեզու, շոշափելիք մաշկ
Տեսողական զգայարան աչք
Զույգ օրգաններ են որոնք գտնվում են գանգի ակնախորշերում աչքերը ունեն բարդ կառուցվացք որոնց շնորիվ մենք ընկալում ենք տեսողական ինֆորմացիա: Շատ կարևոր է պահպանել տեսողության հիգիենան. Չծանրաբեռնել աչքերը, աշխատել ճիշտ լուսավորության տակ, ճիշտ նստել համակարգչից և հեռուստացույցից, մարզել և լիցքաթափել աչքերը: Տեսողության խանգարումները լինում են կարճատեսություն և հեռատեսություն, և լավ չենք տեսնում մոտիկը կամ հեռուն այս դեպքում նշանակում են ակնոցներ:
Աչքը շատ նուրբ օրգան է շատ կարևոր է պահպանել նրա հիգիենան աչքը իր բնությունով պաշտշանված է կոպերով, թարթիչներով, հոնքերով, արցունքներով: Արցունքը արտադրվում է արցունքագեղձերում: Արցունքը մաքրում, լվանում և խոնավ է պահում աչքը: Աչքերը պետք է ամեն օր լվանալ ականջների կողմից դեպի քթի ուղությամբ և ոչ հակառակը, եթե աչքը մաքրում ինչ որ բանով ոռչված բամբակով նույն բամբակով չի կարելի մաքրել նաև մյուս աչքը բամբակը պետք է փոխել:






Լսողական զգայարան
 Ականջներ
Օդի տատանումները<<Ձայնը>> ընկալում էն մերականջներըԱկանջը կազմված է երեք բաժիններից.
Արտաքին ականջ-ականջախեցի
Միջին ականջ-թմբկաթաղար
Ներքին ականջ-խխունջ.
 Նցուղու մեջ կան մանր մազիկներ և արտադրվում էականջածծում:

Ականջախեցին մաքրում ենք ականջի չոփիկներով,որոնք անցուղու մեջ մցնել չի կարելի, քանի որ ականջածծումբը կհրի ներս և կառաջացնի խցանում:





Н և К վիտամիններ
Բիոտինով հարուստ են լյարդն ու երիկամները, կա նաև բանջարեղենում (կարմիր ճակնդեղ, կաղամբ, սպանախ), ընդավորներում (ոլոռ, սոյա, լոբի), սնկերում (ծառասունկ, սպիտակ սունկ), փոքր քանակությամբ` ձվում, կաթում և մրգերում։ Բիոտին պարունակում են նաև հաղարջի և վայրի մորու տերևները։
Հեմոռագիկ դիաթեզը արյան մակարդելիությունն ապահովող պրոթրոմբինի պակասի արգասիք է, որի սինթեզմանը մեծապես նպաստում է վիտամին K-ն։
Վիտամին K-ով առանձնակի հարուստ է բուսական աշխարհը։ Դրանից շատ է պարունակվում հատկապես սպանախի, շագանակի, եղինջի և հազարաթերթիկի տերևներում, մասուրի պտուղներում, կաղամբի զանազան տեսակներում, ստեպղինում, լոլիկում և ելակում։
Չափահաս մարդկանց օրգանիզմի համար անհրաժեշտ վիտամին K-ի օրական պահանջը ստույգ սահմանված չէ, սակայն այն մոտավորապես կազմում է 70-140 մկգ։
Ջերմային մշակման ժամանակ վիտամին K-ն քայքայվում է։
Ցտեսություն:

Վիտամին, վիտամինը անհրաժեշտ է բոլորին, թե մարդկանց, թե կենդանիներին:

Վիտամինները տարբեր են որոնք թվում է նաև վիտամին D-ն:
Ուրեմն անհրաժեշտ է նաև մյուս վիտամինները:
Այսօրվա մեր տեղեկությունը վերաբերվում է վիտամին D-ին:
Եվ այսպես վիտամին D-ն..........................................

Օրգանիզմում փոխարկվում է հորմոնանման նյութի, որը մասնակցում է կալցիումի և ֆոսֆորի աղերի յուրացմանը, ոսկրային հյուսվածքում դրանց կուտակմանը: D վիտամինի մեծ պահանջ ունեն հատկապես 3–4 տարեկան երեխաները (անբավարարությունից մանկական օրգանիզմում զարգանում է ռախիտ հիվանդությունը): Սովորաբար D վիտամինը առաջանում է մարդու մաշկում՝ անդրամանուշակագույն ճառագայթների ներգործությամբ: D վիտամինի աղբյուր է թյունոսի, ձողաձկան և այլ ձկների լյարդի ճարպը: Ոչ մեծ քանակությամբ պարունակվում Է կարագում, ձվի դեղնուցում, ձկան յուղում: Մյուս կենդանական մթերքներն աղքատ են այս վիտամինից, իսկ բուսական մթերքները, որպես կանոն, բոլորովին չեն պարունակում:

Մեծահասակ մարդկանց պահանջը D վիտամինի նկատմամբ մեծ չէ, սակայն այն մեծանում է ցերեկային լույսի պակասի դեպքում (ստորգետնյա աշխատանքներ կատարելիս, հյուսիսում բնակվելու դեպքում):

Ձմռանն օրգանիզմում D վիտամինի առաջացումը կարելի է խթանել` քվարցային լամպով ճառագայթահարելով: Կանխարգելիչ նպատակով վաղ մանկական տարիքի երեխաներին հաճախ նշանակում են D վիտամինի պատրաստուկներ, որոնք կարելի է օգտագործել միայն բժշկի հսկողությամբ, քանի որ չափաքանակը գերազանցելիս կարող են բարդություններ առաջանալ:


Կարծում եմ հասկանալի էր բոլորին, որ վիտամին D-ն կարևոր դեր է խաղում մեր բոլորի օրգանիզմներում:









Ի՞նչ սնունդ արժե օգտագործել սթրեսի ժամանակ՝ ճարպոտ սննդի փոխարեն


Ոչ ոք չի կարող սթրեսից խուսափել, այն կյանքի անբաժանելի մասն է համարվում եւ կարող է բացասաբար անդրադառնալ մարդու առողջության վրա, մանավանդ եթե փորձում ենք ոչ կառուցողական եղանակներով դրա դեմ պայքարել: Խոսքը, մասնավորապես, «ես դրան արժանի եմ» արդարացմամբ անառողջ սննդի վրա հարձակմանն է վերաբերում: Վերջերս իրականացված հետազոտությամբ պարզվել է, որ երկուսի համադրությունը կնոջ պարագայում կարող է քաշի՝ 5 կգ-ով տարեկան ավելացման հանգեցնել, հաղորդում է Medical Daily-ն:
Իսկ որպես սթրեսի դեմ պայքարի արդյունավետ միջոց, կարելի է նաեւ առավել առողջարար սնունդ օգտագործել:
Հետազոտության շրջանակում այս կամ այն պատճառներով սթրեսի ազդեցության տակ գտնվող միջին տարիքի 58 կին մասնակիցներին հաջորդ օրն իսկ ճարպոտ՝ բավականություն պատճառող սննդամթերք է առաջարկվել (հնդկահավի մսից պատրաստված նրբերշիկ, խմորեղեն, եւն): Հետագա յոթ ժամերին իրականացված չափումները ցույց են տվել, որ սթրեսի ազդեցության տակ չգտնվող մասնակիցների հետ համեմատությամբ, առաջին խմբում ներառված «շատակերները» 104 կալորիայով պակաս էներգիա են վառել եւ ինսուլինի առավել բարձր բաղադրություն ունեն, ինչը ոչ միայն ճարպերի պահպանմանն է նպաստվում, այլ նաեւ հնարավորություն չի ստեղծում, որ դրանց մեծ մոլեկուլներն ավելի փոքր՝ դյուրավառ չափերի վերածվեն:  Ընդ որում, պարզվել է, որ ճարպի տեսակն անգամ այս պարագայում էական նշանակություն չունի. սթրեսի ազդեցության տակ գտնվող կանայք դանդաղ նյութափոխանակությամբ են աչքի ընկնում: Եւ որքան բարձր է սթրեսի մակարդակը, այնքան ավելի դանդաղ են ճարպերը մարսվում:
Ուստի, այդքան մտահոգություն պատճառող հավելյալ կիլոգրամներից խուսափելու նպատակով, կանանց սննդամթերքի հետեւյալ տեսականին ենք առաջարկում, որոնք հաճելի համ ունեն եւ սթրեսի առկայությամբ օրգանիզմում հայտնվելու դեպքում միայն դրական ազդեցություն կարող են ունենալ.
Ավոկադո
Գլուտաթիոնով հարուստ այս միրգը աղիներին թթվայնությունը բարձրացնող ճարպերը կլանելու հնարավորություն չի ընձեռի: Բացի այդ, ավոկադոն սրտի առողջության համար օգտակար B վիտամինի աղբյուր է համարվում:
Հատապտուղներ
Լինի դա ելակ, հապալաս, թե ազնվամորի, հատապտուղներն ընդահանուր առմամբ C վիտամինի բարձր բաղադրություն ունեն, ինչը սթրեսի ֆիզիկական եւֆիզիոլոգիական հետեւանքները վերացնելու հատկությամբ է հայտնի:
Նուշ
Նուշը եւս իմունային համակարգի աշխատանքը խթանող B վիտամինի գանձարան է համարվում:
Սաղմոն
Սաղմոնը ոչ միայն սրտի առողջության համար օգտակար օմեգա-3 ճարպաթթուներով է հարուստ, այլ նաեւ իր բաղադրության մեջ բազմաթիվ ազդեցիկհակաօքսիդանտներ ունի, որոնք բջիջների առողջությունը պահպանելու արդյունավետ միջոց են համարվում:
Նարինջ
Ինչպես նշել ենք, C վիտամինը սթրեսի ազդեցությունը սահմանափակելու օգտակար հատկություն ունի:

Комментариев нет:

Отправить комментарий