понедельник, 30 ноября 2015 г.

Կոնսերվատներ համի ու հոտի ուժեղաուցիչներ

Սննդային հավելումները, որպես առանձին սննդամթերք չեն օգտագործվում: Նրանք հատուկ ավելացվում են սննդամթերքի մեջ, արտադրության տարբեր պրոցեսների հատվածներում: Դա արվում է մթերքի պահպանման, տեղափոխման, բարևլավման, պիտանելիության ժամկետը ավելացնելու, արտաքին տեսքի կամ օրգանոլեպտիկ հատկանիշների պահպանման համար:
Սննդային հավելումների օգտագործումը թույլատրելի է այն դեպքում, երբ մթերքի բաղադրության մեջ առկա լինելով, նույնիսկ երկար օգտագործման ժամանակ չի սպառնում մարդու առողջությանը: Սովորաբար սննդային հավելումները բաժանվում են մի քանի խմբի՝
-­Նյութեր, որոնք պահպանում են սննդամթերքի արտաքին տեսքը (ներկեր, գույնի կարգավորիչ, սպիտակեցնող նյութեր )
-Նյութեր, որոնք կարգավորում և պահպանում են մթերքի համը (բուրավետիչներ, համային հավելումներ, քաղցրացնող նյութեր, թթուներ, թթվայնության կարգավորիչներ)
-Նյութեր, որոնք պահպանում և կարգավորում են մթերքի հյուսվածքները (կարգավորիչներ, էմուլգատորներ )
-Նյութեր, որոնք բարձրացնում են պիտանելիության ժամկետը (կոնսերվանտներ, հակաօկսիդանտներ )
Սննդային հավելումները ապրանքատեսակի պիտակի վրա նշվում են հատուկ ինդեկսի և կոդերի միջոցով՝ E տառով, այնուհետև եռանիշ թվերով:
E100-E182 - գունանյութեր
E200 և ավելի - կոնսերվանտներ
E300 և ավելի - հակաօկսիդանտներ, հակաթթվացուցիչներ
E400 և ավելի – հյուսվածքների կարգավորիչներ
E450 և ավելի, E1000 – էմուլգատորներ
E600 և ավելի – համի և հոտի ուժեղացուցիչներ
E900 և ավելի – քաղցրացուցիչներ

Комментариев нет:

Отправить комментарий